Skip Navigation LinksForsiden > Informasjon > Området

ORIHUELA COSTA

Nesten som en forlengelse av Torrevieja, finner man den 16 km lange kyststripen Orihuela Costa, som starter ved Punta Prima og ender i Mil Palmeras. Denne kyststripen har mange flotte strender, tre flotte golfbaner og består ellers stort sett av urbanisasjoner og naturområder. Men Orihuela Costa, er jo bare en del av Orihuela, som er en av de største kommunene i Spania. Her er det mye spennende å finne, og ca 20 km inn i landet finner man Orihuela by. Dette er en by rik på historie, faktisk helt tilbake til år 3000 F.K. Byen har en overveldende arkitektur, og et besøk her gir deg en opplevelse både fra den gotiske, renessansens og barokkens tid. I mange hundrede år var Orihuela provinshovedstad inntil Alicante fikk denne statusen, og den har hatt en stor innflytelse på kristendommen i området ved innføring av bispedømme. Kommunen Orihuela er rik på naturområder, og det finnes mange parker og reservoarer. Mange av disse har sykkelstier, og / eller gangstier. Det finnes også mange monumenter å beskue og  museer man kan besøke. Man bør også få med seg en del av Fiestaene i Orihuela, da disse har lang tradisjon og noen er veldig omfangsrike. Se noe mer på side om aktiviteter. På turistinformasjonen på Playa Flamenca får du mange fine brosjyrer med omtale og kart. Langs hele kysten i Orihuela Costa går det en turvei. I nordenden fortsetter den helt inn til Torrevieja.


Torrevieja - byen som oppsto fra saltet

Byen ligger flott til, omringet av to saltsjøer og naturparker. Med sitt mikroklima, som er internasjonalt anerkjent og har en god påvirkning på helsen, blir derfor Torrevieja anbefalt av leger fra hele verden! Først var det saltet som bygde opp byen og siden har turismen gjort byen til hva den er i dag, nemlig en av Spanias byer som har mest internasjonalt blandet befolkning.

Da Torrevieja ble rammet av jordskjelv i 1829 ble hele byen jevnet med jorda. Fra ruinene ble den bygget opp igjen, og i dag ligger den der, flott omringet av de to saltsjøene med naturparker. Her finner vi et mikroklima som har både en økologisk og positiv virkning på helsen, og byen blir derfor anbefalt av leger fra hele verden. Ja, WHO, eller Verdens Helse Organisasjon som det heter på norsk, har sågar utpekt byen til verdens sunneste sted å bo!! Torrevieja fikk navnet sitt etter et gammelt tårn, "Torre Vieja" eller "Det gamle tårnet", som i tidligere tider lå i umiddelbar nærhet til saltområdet. Den første beboelsen av området strekker seg tilbake til det 18. århundre, hvor det var en handelsplass som utviklet de første forsyningene med salt. I 1803 fikk Torrevieja overdratt de kongelige saltminers administrasjon, som på daværende tidspunkt lå i  nabobyen La Mata. I 1931 ga kong Alfonso XIII byen den gjeve tittelen handelsby.

Kystområdene

Fra nord for byen strekker kyststripen seg mer enn 14 km sørover, med en blanding av mange flotte sandstrender og bratte klipper. Hvis man begynner helt nord i byen, ved La Mata finner man vidstrakte strender med fin, hvit sand og rent vann. Disse strendene, som går sammenhengende helt fra nabobyen Guardamar og avsluttes med den kjente Playa de La Mata, er mer enn 10 km lange. Fra Cabo Cervera endrer strandlinjen seg og det blir klipper med viker og bukter frem mot neste sandstrand, Playa de Los Locos. Etter å ha passert bukten Cala del Palangre kommer du inn på begynnelsen av byens flotte strandpromenade, som strekker seg hele veien inn mot sentrum og går rundt om la Punta Carral o Margallo. Her ser man de fem søylene som utgjør el Monumento Culturas del Mediterráneo (kulturmonumentet for Middelhavet). Deretter kommer man til Playa del Cura, som er en vel besøkt sandstrand. Videre langs "Paseoen", som nå for alvor viser seg i sin gedigne prakt, og innover mot byens sentrum passerer vi badetrappene og en sammenhengende rekke av serveringssteder. Her kommer man nå til Dique de Levante, som er byens flotte molo og området for nattmarkedsbodene, som faktisk er her 365 kvelder i året. Her kan man handle eller bare se, mens den yngre garden kanskje tar seg en karuselltur på tivoliet i bakgrunnen. Dette tivoliet finnes også her året rundt, men er absolutt best og størst på sommertid. Paseo Vista Alegre blir så neste passeringspunkt på vår vei, og her bør man ta seg tid til et besøk. På dette stedet skjer det nemlig mye spennende på kveldstid! Når man har krysset havneområdet ved Muelle de Poniente (Poniente kaien) og båthavnen er passert, er man også på vei ut av sentrum på vei mot sør. Da kommer man til Playa del Acequión og Playa de los Naufragos, begge disse strendene har en bløt, finkornet sand. Så et område med klipper og viker igjen, før man kommer til Cala de Ferris (Ferris-bukten), som er omkranset av palmer og ser ut som et tropisk område. Endelig, helt på kommunegrensen mot Orihuela, har vi det prektige området ved Punta Prima med Punta Prima-bukten med den nydeligste sandstrand!

Kirker

I Torrevieja sentrum, like overfor rådhuset på Plaza La Constitutión, ligger byens katolske hovedkirke la Iglesia Arciprestal. Dette er kirken som også vi nordmenn bruker på julaften, har vårt juletre foran og som vi besøker "Belen" ved. "Belen" er det flotte byggverket om det som skjedde i Nasaret for over 2000 år siden. Andre kirker i byen er Templo Parroquial del Sagrado Corazón de Jesús, på Plaza de Oriente i sentrum. Iglesia de San Roque y Santa Ana, finner du ved Jardin del Mediterráneo i Avenida del Puerto, sør for byens sentrum. Rundt om i byens forskjellige urbanizacioner (forsteder) finnes det flere små kirker og kapeller. På Calle Ravel, i urbanizacion la Siesta finner vi Den norske Sjømannskirken, eller Prinsesse Märtha Louises Kirke. Dette er en moderne kirke med mange sosiale aktiviteter, kafeteria, internettcafe og bibliotek. Den ligger noe utenfor selve byen, og bare et steinkast fra den gamle kirken man tidligere brukte.

Museene

Torrevieja har selvsagt flere museer. Det viktigste er Museo del Mar y de la Sal (saltmuseet), som viser grunnlaget for Torreviejas opprinnelse, og hvordan havet og byen er tett forbundet med fiskeri og saltproduksjonen. Dette har påvirket de menneskene som har levd i byen gjennom århundrer. Her kan man se de spennende arkeologiske funnene man har brakt opp fra havets bunn, saltutvinning, det lokale fiskeriet, kystfart, sying av seil, skipstømmerhåndverk, den spanske flåten og kunsthåndverk laget av salt, samt museets verksted. Dette spennende museet finner du i Calle Patricio Pérez 10. I den gamle jernbanestasjonen (Estación de Tren) finner vi Centro de Interpretación de la Industria Salinera, som forteller om saltindustriens historie i Torrevieja. I forlengelse av den gamle stasjonen er det anlagt et lite grøntanlegg i umiddelbar forbindelse med Canal del Acequión. Her er det reist et saltmonument som et felles minne om byens opprinnelse. Museo de la Habanera, Ricardo Lafuente er plassert inne i Antigua Estación del tren. Det er en utstilling med suvenirer, fotografier, minnetavler og minneplater av læremesteren Ricardo Lafuente Aguado. Han er skaperen av et flertall "Habaneras" og nåværende leder av "Salinas de Torreviejas" kor og orkester. "Habanera" er karibisk musikk, som ble innført til Spania i det 19. århundre av spanske sjømenn fra Torrevieja. Antigua Estación del tren finner du også i samme området i Avenida de la Estación. Andre museer er Museo de Semana Santa "Tomás Valcárcel", i Calle Formentera. Dette sosiale og kulturelle senteret huser alle Torrevieja sine skatter og rikdommer fra den hellige uken (påskeuken) i en av sine bygninger. I den østlige enden av Jardín de las Naciones er Los Aljibes restaurert og brukes nå til mange typer utstillinger. Det kan for eksempel være malerier, tøymerker på politiuniformer fra mange forskjellige land, skipsmodeller gjennom 4.000 år og forskjellige belens fra hele verden. Utstillingene er veldig varierende, og skifter stadig tema. Endelig er det Museo de Belenes, som viser Palestina i miniatyr på Jesus tid og forteller bibelhistorien. Det er også utstillinger med alt fra vanlig tradisjonelt håndverk til verdifulle mesterverk, utarbeidet av Spanias fremste kunstnere. Utstillingene blir regelmessig fornyet, så det vil hele tiden være noe nytt å se på. Dette museet finner du også i sydkanten av sentrum, i Avenida Diego Ramirez 20. På hjørnet ved Calle Villa Madrid.

Gamle tårn

Der hvor A-bussen stopper i La Mata ved Plaza del Embardero de la Sal, ligger Torre de la Mata. Dette tårnet stammer fra det 1. århundret  etter Kristus, og her finner vi arkeologiske rester helt tilbake fra romertiden. Det andre bevarte gamle tårnet, Torre del Moro - også kjent som Torre del Cabo Cervera ble oppført i det 14. århundre på Cape Cervera, hvor det hadde en strategisk god posisjon for overvåkning av kyststrekningen for pirater og berbere.

Havna

Havnen er byens sjel, hvor aktivitetene i dag dreier seg om fiske og forsendelse av salt fra Muelle de la Sal. Om sommeren kjører et lite "salt-tog" med turister fra innkjørselen til havnen og ut til Salinas de Torrevieja, (Torreviejas saltgrupper) videre til Muelle de la Sal (saltkaien) og tilbake igjen. Under hele turen blir man guidet på engelsk og spansk, om hva man ser underveis. Vis a vis saltkaien ligger fiskehavnen med fiskehallene. Her kommer fiskerne inn hver dag med fangsten sin. I fiskehavnen ligger også ubåten S61 Delfin for permanent anker og er nå museumsskip under Saltmuseet. Ved siden av fiskehavnen ligger lystbåthavna og kaien for passasjerbåtene som seiler opp og ned langs kysten, samt den populære rutebåten til den gamle "piratøya" Tabarca. På den gamle havnekaia ved siden av saltområdet har man bygget Paseo Vista Alegra, som er en flott plass omkranset av palmer og trær og med monumentet "El Monumento al Coralista". Midt på plassen står statuer av musikere "Homenaje a los Músicos", som er reist til ære for de lokale musikantene.

Promenader, parker og plasser

Når man fortsetter herfra kommer man ut på Paseo de la Libertad, som er flankert av palmer. Det er et populært og fargerikt sted, hvor et stort antall handlende setter opp bodene sine hver dag (nattmarkedet). På orkesterplass med utsikt utover Paseo de la Libertad står statuen "Hombre del Mar" (monument for sjøfolk). Her begynner bølgebryteren som beskytter havnen. På den er det bygget "Paseo del Dique de Levante", som strekker seg 1.355 meter ut i havet. Det føles nesten som om man går på havet! Og under denne går det også en sykkelsti. I forlengelse av Paseo de la Libertad fortsetter den mest representative sjøfronten i byen Paseo Juan Aparicio omkranset av palmer. På klippene sitter den flotte skulpturen av Bella Lola. Videre er det to bølgebrytere med badetrapper og små strender som har blitt laget med direkte adgang til havet. Langs stranden i la Mata er det bygget en paseo som en gangsti, som følger standen langs hele strandområdet. Ved Canal de Acquión ligger den nyanlagte Parque de Salinero med minigolfbane og kafeteria. I kort avstand herfra begynner en fin sykkel- og gangsti  som går langs Laguna de Torrevieja og opp til Urbanizacion San Luis. Parque Molino del Agua ligger i la Mata helt ned til Playa la Mata og er et stort sandareal på mer enn 500.000 kvm. Her vokser forskjellige småtrær, pinjetrær og strandplanter for å holde på sanden. I parken finnes et nettverk av stier, ett fossefall og et basseng, dog ikke til annet en å avkjøle føttene i. Parque de la Mata ligger på den andre siden av N-332 og er et flott naturområde med gang- og sykkelstier. Det er mulig å sykle fra La Mata gjennom parken over La Siesta og til Laguna de Torrevieja eller rundt Laguna de la Mata og komme til Ciudad Quesada eller Los Montesinos. Hele området er på 3.700 hektar. Jardín de las Naciones ligger mellom CV-90 og N-332 og er en utrolig velstelt park på 40.000 kvm, hvor den østlige enden utgjør en stor sjø med land formet som Europa. I den vestlige er det lekeplass for barna og i midten en musikkscene og et område for fugler. Ikke så langt derfra ligger Plaza del Molino med sin rekonstruerte vindmølle (Molino de Viento), som i det 19. århundre malte korn og salt. Rundt om i byens sentrum finnes et vell av plasser omkranset med trær og palmer, hvor man kan sitte på en benk og bare nyte livet. Den viktigste her er kanskje Plaza de la Constitucion. Plassen er spesiell ved at man har brukt okerfarget keramikk til innramming av grønne bed med trær, palmer og grønt gress. I midten av plassen er det bygget en fontene formet som en klippe.

Sport

I det nye idrettssenteret finner man Palacio de los Deportes S.A.R. "Infanta Doña Christina" med et oppvarmet svømmebasseng i olympisk størrelse. Det er laget tilskuerplass til 4.000 tilskuere i hallen hvor også byen håndballag spiller sine hjemmekamper i ASOBAL. Andre fasiliteter er fotballstadion "Vicente Garcia", hvor byens fotballag spiller og hvor "Torre Army" har skapt en severdighet med sitt nærvær, friidrettsbaner og den blå sportspaviljongen, som rett og slett er en allbrukshall. El Real Club de Torrevieja (den kongelige Yacht klubb) og el Puerto Deportivo Marina Internacional (den internasjonale Marina) tilbyr mer enn 1.500 ankerplasser og her arrangeres det kurs i roing, seiling, dykking og så videre. I Torrevieja-området er det bygget fem golfbaner til stor glede for golfentusiaster. De ligger alle ca. tjue minutter fra byen. I sør ligger Campoamor, Villamartin og Las Ramblas, og i nordvest ligger La Marquesa og La Finca. Flere baner er under utbygging i områder sør for byen.

Kulturelle aktiviteter

I Palacio de la Música holdes det en lang rekke konserter med forskjellige orkestre. Hvert år i slutten av juli og begynnelsen av august spiller Certamen Internacional de Habaneras y Polifonía i Las Eras de la Sal (saltområdet). Her kan man høre de beste spanske og internasjonale gruppene og korene. Sangen, kjent som "habanera" (karibisk musikk), ble brakt til Spania i det 19. århundre av spanske sjømenn fra Torrevieja, som var mannskap på de store seilskipene som fraktet salt til Cuba. Nesten året rundt er det på Paseo Vista Alegre oppstilt boder med et utall av bøker. Her kan man nyte et vell av kulturelle begivenheter, og her er det et yrende liv på kveldstid (program fås på Turistinformasjonen).

Fritid og fornøyelse

Torrevieja har en 115.000 kvm stor vannpark (Parque Acuatico) som ligger i Avenida Delfina Viudas og har imponerende sklier og bassenger. Fra fiskehavnen kan man reise på båtturer både oppover og nedover langs kysten og til populære Tabarca. Ut over hele byen ligger en guds velsignelse av fortausrestauranter hvor man kan nyte et veltilberedt, lekkert spansk måltid, en is, en kaffe, una caña eller en drink. Om ettermiddagen og tidlig på kvelden kan danseglade mennesker i alle aldre ta seg en svingom på Centro Municipal de Ocio. Det ligger bak spillehallen på vei til Carrefour. Dette fornøyelsesområdet er kjent som OZONE, og inneholder et kinosenter med flere kinosaler, bowlingbaner, spillehaller, et "ekte" kasino og massevis av restauranter og serveringssteder.

Shoppingsmuligheter

I Torrevieja har man mulighet for å handle i alt fra det store supermarkedet Carrefour til mindre supermarkeder og til de små, spennende forretningene. De siste befinner seg hovedsakelig i sentrum av byen og har i stor grad siestastengt, men ellers et meget godt utvalg i de fleste bransjer. Der ligger også det store Mercado de Abastos, som er et overdekket marked hvor man kan kjøpe alt godt fra havet og fra innlandet (frukt og grønnsaker) Det åpne markedet, som er et av de største markedene i Spania, finner sted hver fredag, og det er i området ut fra busstasjonen. Det mye mindre markedet på onsdagene blir holdt i la Mata. Her kan man blant annet kjøpe lokalt kunsthåndverk i de tallrike bodene helt i utkanten av byen.

Fra Spaniasidene.com

Although the replica watches Queen of Naples has a lot of rolex replica, but my favorite is this 8928, simplereplica watches uk and not cumbersome, both women's soft sexy and swiss replica watches neat and capable.